Razvoj govora

Veština zahtevanja kao važan deo verbalnog ponašanja

Zahtevi su važan deo govorno-jezičkog razvoja kao i nezamenjivi deo svakodnevne verbalne interakcije između dva kominukatora. Zahtevanje je prvi vid komunikacije koji deca stiču. Prvi zahtevi se javljalju u obliku plača, kada je dete gladno, umorno, ili kada je uplašeno. Kako dete raste plakanje se javlja i kao zahtev za igračku , pažnju, pomoć kao i zahtev da se ukloni nepoželjni stimuls. Neurotipična deca brzo nauče da plač zamene rečima ili drugom formom komunikacije. Zahtevanje omogućava deci da kontrolišu ne samo dobijanje neophodnih stvari u određenom trenutku, već ovom veštinom počinju da se uspostavljaju uloge govornik-slušalac, koje su ključne za dalji verbalni razvoj.

Skiner naglašava da je zahtevanje jedini tip verbalnog ponašanja koje direktno koristi govorniku, što znači da zahtev, donosi govorniku ono što on želi npr. pažnju, igračke, hranu ili određeni stimulus. Kao rezultat toga zahtev je veoma jaka forma verbalnog ponašanja, donosi zadovoljavanje trenutne potrebe deteta. Deca mlađeg uzrasta upravo zbog ovog efekta zahteva, često koriste ovu formu verbalnog ponašanja. Kako rastu, deca uče kako da zahtevaju različite stvari, kao npr. verbalnu informaciju, koristeći reči kao što su KO, GDE, KAKO. U ovoj fazi razvoja govora deca ubrzano stiču veštine verbalnog ponašanja. Na kraju, zahtevi postaju dosta kompleksni i igraju važnu ulogu u socijalnoj interakciji, konverzaciji, akademskom ponašanju i uopšte u celokupnom ljudskom ponašanju.

Možda jedna od najvrednijih početnih informacija o detetu jeste upravo kakav je njegov repertorar zahtevanja, odnosno na koji način dete zahteva u svakodnevnim aktivnostima. S obzirom kakvu ulogu veština zahtevanja ima u razvoju jezika i u razvoju mogućih negativnih ponašanja, mnogi problemi mogu biti identifikovani ako na pravi način uradimo analizu detetove veštine zahtevanja.

Za terapeute, u praksi je najteže uraditi analizu ove veštine ako je detetova motivacija slaba, ako ne znamo šta su detetovi reinfosmenti odnosno pojačivači. Zbog toga je presudno od roditelja dobiti informaciju o tome šta su detetovi motivatori ( igračke,hrana, fizički kontakt poput zagrljaja i sl.), šta je to što dete pokreće u određenom trenutku. To je polazna tačka za terapeuta koji onda ima zadatak da uradi procenu pojačivača kako bi mogao da pristupi daljoj analizi veštine zahtevanja.

Takođe, reinforsmenti ili pojačivači igraju jednu od najvažnijih uloga ne samo u proceni veštine zahtevanje već i u celokupnom tretmanu deteta.

Autor: Aleksandar Zlatić master logoped